Achtergronden

Vorige paginaTerug naar hoofdstuk overzichtVolgemde pagina

Niet zolang geleden heb ik een groot aantal digitale stripboeken (Comic Books of CBooks) tot mijn beschikking gekregen. Er waren daarbij diverse menu toepassingen beschikbaar, maar ze werkte allemaal een beetje verschillend. Als ik een nieuw stripboek aan mijn verzameling had toegevoegd, dan kon ik dat niet benaderen via deze menu's. Toen kwam ik een menu tegen die door een stripboek liefhebber was gemaakt gebaseerd op HTML. Met je standaard Internet browser werd een overzicht getoond van de CBooks (digital comic books - digitale stripboeken).  Ook hier gold dat toevoegingen aan de bibliotheek niet werden opgenomen, hoewel dat in technisch zin zou kunnen.

 

CBooks worden per serie of andere logische groepering in mappen opgelagen. Deze CBook mappen in groepen in lege mappen ondergebracht. Uiteindelijk is in één map, de hoofdmap, van de strip bibliotheek. Het menu wat ik tegen kwam, gebruikte een dergelijke structuur om de verzameling toegankelijk te maken. Als je op een cover klikte (kleine afbeelding van de voorplaat van het stripboek) werd de voorkeur CBook reader gestart.

 

Dit vond ik een prima manier van werken, maar dat bleek nogal arbeid intensief te zijn. Eerst het maken van ontbrekende covers. Dan een goede naam geven, met een tekst verwerker om de  veranderingen in de HTML bron code aan te passen, aan te vullen, en daarna te testen. Een analyse van die werkzaamheden toonde aan dat alle stappen om dergelijke aanpassingen te maken relatief eenvoudig te automatiseren zou zijn.

 

Toen ben ik begonnen met de CMD script taal van Windows XP dit programma te maken. Na een week had ik een werkend geheel, maar zodra er iets fout ging was dat een een ramp om te herstellen.

 

Toen kwam ik de AutoIt script taal tegen die deze bezwaren niet had. Hiermee heb ik een commando ontwikkeld die met behulp van bestaande  programma's voor extractie, conversie, en opslag de menu en afbeeldingen maakt. Bij een groot aantal stripboeken werd dit menu onoverzichtelijk. Daarom heb ik er overzichten aan de menu's toegevoegd. Maar ook deze werden lang bij veel series. Met behulp van javascript heb deze lange menu's inklapbaar gemaakt, waardoor de menu's overzichtelijk blijven.

 

Als dank voor het vele werk dat stripboek liefhebbers uitvoeren om de stripboeken digitaal beschikbaar te krijgen voor ons leesplezier, wil ik graag het resultaat van deze inspanning met jullie delen.

 

 

Ik hoop dit pakket nuttig is voor de vele stripboeken liefhebbers. Het pakket is vrij te gebruiken, maar niet voor commerciële doeleinden.

 

Bob Niewold